ΖΩΗ ΞΑΡΛΗ
Γεννήθηκα το 1952 στο Μεσολόγγι, όπου και έζησα μέχρι το 1970, έτος της αποφοίτησής μου από το τότε εξατάξιο Γυμνάσιο. Το ίδιο έτος μπήκα στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηών, απ’ όπου αποφοίτησα το 1974. Εν συνεχεία εξάσκησα το επάγγελμα του Δικηγόρου στην Αθήνα μέχρι το 1982. Το έτος αυτό έφυγα για το Βέλγιο. Εγκαταστάθηκα στις Βρυξέλλες και εργάστηκα στη Μεταφραστική Υπηρεσία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι τη συνταξιοδότησή μου.
Κατά τη διάρκεια της υπαλληλικής μου θητείας, συμμετείχα σε γενικότερες δρατησριότητες στο πλαίσο της Υπηρεσίας. Μεταξύ άλλων, κατά το 1990 εξελέγην και διετέλεσα μέλος της Επιτροπής Προσωπικού (Staff Committee) του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επίσης, στο πλαίσιο των μαθημάτων Ελληνικής Γλώσσας για ξενόγλωσσους μεταφραστές, κλήθηκα να αναπτύξω ένα θέμα χαρακτηριστικό της Σύγχρονης Ελλάδας. Επέλεξα και παρουσίασα το θέμα “Θέση και ρόλος της Εκκλησίας στην Ελλάδα” (Statut et role de l’ Eglise en Grece).
Επίσης, κατά την παραμονή μου στο Βέλγιο συμμετείχα ενεργά στον “ελληνικό Κύκλο Σύγχρονων Μελετών” και στον “Σύλλογο Ελλήνων Υπαλλήλων Διεθνών Οργανισμών” (ΣΕΥΔΟ), είτε ως απλό μέλος είτε ως μέλος της Διοικούσας Επιτροπής και του Διοικητικού Συμβουλίου αντιστοίχως. Στο πλαίσιο αυτό συνέβαλα στην πραγματοποίηση διαλέξεων από διακεκριμένους ανθρώπους των Γραμμάτων, της Τέχνης, της Επιστήμης και της Πολιτικής, όπως οι αείμνηστοι Δημήτρης Μαρωνίτης και Φάνης Κακριδής, ο καθηγητής του Εργατικού Δικαίου και τότε Ευρωβουλευτής Γιάννης Κουκιάδης, ο Συνταγματολόγος και μετέπειτα Υπουργός Αντώνης Μανιτάκης, ο αείμνηστος ηθοποιός και σκηνοθέτης Γιώργος Λαζάνης, ο πατήρ Φιλόθεος Φάρος και πολλοί άλλοι.
Στο πλαίσο του ΣΕΥΔΟ ειδικότερα συμμετείχα στην Επιτροπή τροποποίησης του Καταστατικού. Επίσης, μετά από εισήγησή μου και σχετική αίτηση, ο ΣΕΥΔΟ έγινε δεκτός ως έλος τστο Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (αν και δεν είναι ομογενειακός φορέας) με το σκεπτικό ότι τα μέλη του είναι κατά κανόνα κάτοικοι εξωτερικού, ενώ λόγω της ιδιότητάς τους, μπορούν να προωθούν τις ελληνικές θέσεις στα διάφορα διεθνή fora.
Μετά την επάνοδό μου στην Ελλάδα, γνώριστα την Εταιρία Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Μθυολογίας (ΕΜΑΕΛ), την οποία έχουν ιδρύσει και στελεχώνουν διακεκριμένοι επιστήμονες, μεταξύ των οποίων και ο νυν πρόεδρος κ. Σταύρος Παπαμαρινόπουλος, καθηγητής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Κλήθηκα ως ομιλήτρια και παρουσίασα δυο εισηγήσεις με τίτλο: “Μυθολογούμεν ίνα αληθεύωμεν” και “Ο μύθος, μίτος στον λαβύρινθο της Προϊστορίας”.
Από το 2006 είμαι μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ). Από το Δ.Σ. κλήθηκα να αναπτύξω ένα θέμα σχετικό με το αντικείμενο της Εταιρίας. Επέλεξα και παρουσίασα στις 20/10/2014 το θέμα “Ο φυσικός κόσμος στην αρχαία ελληνική σκέψη - μύθος και φιλοσοφία”.
Το ίδιο θέμα ανέπτυξα και στις 9/8/2015, στο πλαίσιο των ετήσιων εκδηλώσεων του Διεθνούς Φεστιβάλ Πορτοχελίου.
Στο ίδιο πλαίσιο πραγματοποίησα επίσης ομιλίες τα επόμενα έτη, και συγκεκριμένα: “Ομηρικό πάνθεο και Ορφισμός, δυο παράλληλοι κόσμοι” (3/8/2016), “Ανθρωπος και Περιβάλλον στα Ελληνικά γράμματα από τον Όμηρο μέχρι τον Ελύτη” (7/8//2017), “Η φύση και η θέση της γυναίκας στις τραγωδίες του Ευρυπίδη” (2/8/2019), “Ύβρις και Νέμεσις ανά τους αιώνες” (8/8/2019), “Αρκαδία και Αρκαδισμός, συνάντηση του πραγματικού με το φαντασιώδες” (10/8/2020).
Στις 4/12/2017, προσκελκλημένη του Συνδέσμου Φιλολόγων Αιγιαλείας και Καλαβρύτων, μίλησα στο Αίγιο με θέμα “Μυθολογούμεν ίνα αληθεύωμεν”.
Τέλος, είμαι μέλος της Ένωσης Φίλων Ακροπόλεως, της Πολιστιστικής Εταιρίας “Διάζωμα” και του Κέντρου Λόγου και Τέχνης “διέξοδος” (έδρα Μεσολόγγι).